Strava v těhotenství

Vaše strava by měla být pestrá a pravidelná. Jezte minimálně 6x denně malé porce.

Dramatičtější vzestup váhy bývá v I. trimestru, do III. trimestru bývá přírůstek na váze pozvolný.

Dále by měla být vyvážená včetně sacharidů – nerafinované cukry obsažené v obilninách, celozrnné produkty, ovoce, zelenina a luštěniny. Nevhodné je bílé pečivo, sladkosti, rýže a sladké nápoje, které mají nízkou výživovou hodnotu.
Sacharidy jezte hlavně v 1.polovině dne, abyste je během dne dokázaly využít.

Hlavně se nepřejídejte! V žádném případě neplatí, že musíte jíst za dva.

Zde je několik zásad

  • Každé sousto se počítá
  • Sladkosti se sčítají
  • Zdravě by měla jíst celá vaše rodina
  • Pokud dlouhodobě nejíte, nejí ani vaše dítě
  • Různá jídla vám dodávají různou kvalitu kalorií

Cílem není extrémně ztloustnout, ale dodat dítěti ve stravě to, co potřebuje!

Jak předcházet zácpě

Měla byste jíst v dostatečném množství:

  • Syrové ovoce a zelenina
  • Celozrnné pečivo
  • Vločky a müsli
  • Zakysané mléčné výrobky
  • Dodržovat dostatečný pitný režim (4l tekutin)
  • Dodržovat přiměřenou pohybovou aktivitu

Ráno/dopoledne – ovoce a celozrnné produkty (SACHARIDY)
Oběd/večeře – bílé maso a ryby se zeleninou (BÍLKOVINY)

Pokud nemáte ráda ryby, které jsou zdrojem JÓDU (což je významná složka pro vývoj mozku miminka), zařaďte do vašeho jídelníčku brokolici, pórek, špenát a jodizovanou sůl.

Každé ráno nalačno vypijte sklenici vlažné vody s citronem, nebo šťávu z kompotu nejlépe švestkového, rajčatového džusu. – opakovat několik dní, dokud se výsledek nedostaví.

Břišní dýchání – ráno než vylezete z postele (ležet na zádech, ruce na břiše) = hluboké nádechy do břicha a výdechy z břicha , 5-10 minut.
Tím se aktivuje peristaltika střev, po 14 – 20 dnech se dostaví výsledek.

Váhový přírůstek ženy během těhotenství – 15kg

Dítě

3750g

Placenta

750g

Amniová tekutina

1000g

Zvětšená děloha

1000g

Zvětšená tkáň prsů

1000g

Zmnožení krve v těhotenství

2000g

Prosáknutí těhotenských tkání

2000g

Zásoby tuku ženy

3500g

Výsledek je pouze přibližný a také velmi individuální.

V těhotenství vůbec nejíst

  • Játra/ játrové paštiky (vysoké množství vit.A  může přispívat k vyšší váze miminka a vést k určitým vývojovým vadám)
  • Nepasterované mléčné výrobky ( měkké sýry, zrající a sýry s modrou plísní)
  • Nedostatečně tepelně zpracované maso, vnitřnosti
  • Nedostatečně uvařená vejce

Hrozí zde infekční nákaza např. listerióza a salmonelóza – velmi vážné ohrožení plodu

  • Smažená jídla na přepáleném tuku
  • Chemicky upravovaná jídla
  • Přeslazené potraviny a nápoje
  • Nápoje obsahující chinin (tonic)

Co v těhotenství nepít

  • Tonic
  • Přeslazené nápoje
  • Černý čaj – může způsobit zácpu a odvodnění

Při nachlazení se doporučuje pít šípkový čaj a ovocné čaje podávané v teplotě lidského těla.

Vegetariánkou v těhotenství

Pokud jste vegetariánka i v těhotenství, vaše strava by měla být bohatá na rostlinné bílkoviny, vit.B, vápník a železo. Do svého jídelníčku byste měla také zařadit jogurty, tvarohy, tvarohové sýry, tofu a mléko. Pokud jsou pro vás nepřijatelné jakékoli produkty živočišného původu, zvyšte příjem luštěnin – zejména sóji, obilovin, ořechů a semen, máku a zeleniny, především listové.

Doporučuje se

  • Pít čaj z malinového listí – od 3. trimestru začněte s 1 šálkem denně a postupně navyšujte od 34tt až 39tt na maximum 4 až 5 šálků denně (ne více než 5 šálků denně) – pijte čaj studený/ vlažný, v den termínu porodu začněte pít čaj teplý
  • Jíst drcené lněné semínko – 2 lžíce každý den od 30tt
  • Jíst 5 datlí denně od 34tt
  • Používat na všechno lněný olej

Důkladná zubní hygiena

Těhotné často trpí zvýšenou kazivostí zubů. Neošetřené kazy mohou být zdrojem infekce, která se krevní cestou rozšíří do celého těla a tím ohrožuje nejen je, ale i jejich dítě. Vyšší kazivost zubů bývá způsobena vyššími nároky na organizmus těhotné na hospodaření s vápníkem a tím i jeho nedostatkem. Těhotenské hormony způsobují větší prokrvení dásní, jejich otékání, vyšší tvorbu plaku a růst bakterií a tím jejich krvácení a sklon k tvorbě zánětů. Důležitá je zubní hygiena, preventivní péče a správná životospráva.

Jezte potraviny bohaté na vitamín C a vynechejte sladké. Pravidelně si po jídle čistěte zuby nebo vyplachujte ústa. Není-li to možné, žvýkejte alespoň žvýkačku bez cukru nebo snězte hrst arašídů (nesolených) – mají antibakteriální účinky.

Pokud potřebujete ošetření zubů zubařem, je možné užití lokální anestezie, která je pro vás i vaše miminko bezpečná. Zubař musí o vašem jiném stavu vědět, dle toho zvolí správný přípravek.

Rentgen u zubaře je spíše preventivní a tedy je lepší ho odložit na období po porodu.

Otevřít chat
Potřebuješ poradit?
Zdravím, jak mohu pomoci?